Reklama
 
Blog | Jaroslav Toman

Zhřešil jsi – čiň pokání

Zhřešil jsi – čiň pokání

 

„Zhřešil jsi – čiň pokání“ – kdybych tohle dneska někomu řekl, tak by si pomyslel, že jsem magor. Ale kdybych mu řekl „to’s to teda podělal, koukej to napravit“ a nebo „ten život úplně promarníš, něco se sebou dělej“ a nebo „úplně promrháš své možnosti a šance, vzpamatuj se“, tak by mi rozuměl a přitom je to vlastně totéž.

Se slovem „hřích“ máme v naší kultuře různé asociace, ale zkusme se vrátit ke kořenům jak tomu rozuměli před dvěma tisíci lety.

Slovo „hřích“ souviselo s pojmem z lukostřelby „minout se cíle“. Tedy to, co dělám, nevede k cíli – netrefil jsem terč. Takže hřích je nejenom to, že člověk udělal něco špatného, ale většinou to, že neudělal, co udělat mohl a nebo udělat měl. Promarnil šanci. Promrhal svůj talent. Měl si něco vybrat a do toho se pustit, ale místo toho se jen tak plácal na místě.

A taky je slovo „hřích“ spojeno se slovem „dluh“. Hříšník tedy něco dluží Bohu, a Bohu to dluží proto, že dluží něco lidem ve svém okolí a nebo sám sobě. Těm ostatním mohl prokázat nějakou službu, ale neprokázal. Dluží jim to, netrefil do černého.

A co je to „pokání“? To řecké slovo, které je v Bibli většinou přeloženo jako „čiňte pokání“, se dá přeložit i jako „změňte smýšlení“, „obraťte se“, „proměňte se“. Napřed člověk musí pochopit, že něco udělal špatně a nebo něco neudělal. Pak mu to musí být líto (ne že ho chytnou a potrestají, ale že chce, aby se to bývalo nestalo, nebo aby alespoň příště to neudělal). Pak za to musí přijmout odpovědnost a ne se na něco nebo někoho vymlouvat. Pokud to jde, tak to i nějak srovnat s tím, komu ublížil. A hlavně vydat se správným směrem – trefit se do černého, nedělat další dluhy.

A vydat se správným směrem znamená dělat správné věci na správném místě ve správný čas a ze správných pohnutek. Tedy ne proto, že za to něco dostane (že si někoho zaváže, že bude chválen, že bude odměněn, že přijde do nebe, že si vylepší karmu…), ale proto, že má někoho rád, je mu někoho líto a nebo, že je prostě správné se právě tak zachovat. Tak nějak by se měla projevit „proměna srdce“ a „Boží království na Zemi“. Jinak to špatné může člověk udělat nejen činy, ale i slovy, a když si pěstuje špatné myšlenky, tak k těm špatným slovům i činům asi dojde.

Ale tohle všechno už bylo řečeno jinými a mockrát. Rozdíl mezi správnými a nesprávnými pohnutkami byl hezky ukázán např. ve filmu Mrazík, když Ivan s medvědí hlavou chtěl dělat dobré skutky:  https://www.youtube.com/watch?v=FR5-l6sx_4A  čas 26:45 až  28:45 a pak 31:12 až 32:10 a pak 33:53 až 34:41 a pak 36:49 až 37:42 a pak  39:20 až 39:56

Reklama