Reklama
 
Blog | Jaroslav Toman

Proč nepoužít současnou češtinu? (pár laických poznámek ke křesťanskému slovníku)

Proč nepoužít současnou češtinu?

(pár laických poznámek ke křesťanskému slovníku)

 

Co vlastně znamenají slova, která my křesťané používáme?

Tak třeba křest, křtít. To byl vlastně geniální překlad (zřemě Cyrila a Metoděje) řeckého slova baptizein, ke kterému žádný jazyk nemá odpovídající ekvivalent a tak jej často přebírá (např. baptism, baptize). V slovanských jazycích se vychází ze slova Kristus, v dnešní češtině bychom řekli kristování, kristovat. A křesťan by se řekl kristovec.

Církev: v řeckém originále Nového zákona je použito slovo ekklésia, které znamená shromáždění. Významy mělo v Novém zákoně dva. Za prvé znamenalo všechny Kristovy následovníky, kteří již zemřeli, kteří dnes žijí a kteří ještě žít budou. Za druhé znamenalo skupinu křesťanů na nějakém místě, kteří se spolu scházejí. Časem přibyl třetí význam: budova, v které se křesťané scházejí. Později se druhý význam trochu posunul a používal se pro skupinu křesťanů v nějaké větší oblasti v čele s jedním biskupem, kteří se scházejí v různých kostelích v této oblasti.

Aby se křesťanské shromáždění odlišilo od jiného shromáždění, začali křesťané používat sousloví ekklésia toy kyrioy, ekklésia kyriaké nebo kyriaké oikia = Pánovo shromáždění, Pánův dům. A ze slova kyriaké ve slovanských a germánských jazycích vznikla slova církev, cerkov, kirche, kyrka, church… Přitom docela dobrý ekvivalent slova shromáždění je protestanty používané slovo sbor.

Jinak čeština a slovenština jsou raritní v tom, že pro budovu mají jiný název než pro církev: kostel (=opevněné místo, ze stejného základu vzniklo i anglické castle). Poláci mají opět jen jedno slovo, ale protože přijali misii z Čech, tak pro církev i kostel mají jediné slovo kościół z českého kostel.

Tak už máme kristování, kristovat, kristovec, shromáždění. A mohli bychom pokračovat s dalšími slovy a sjednotit katolickou a protestantskou terminologii: třeba místo slov biřmování a konfirmace by se použilo slovo utvrzení, ale to by už bylo na další článek.

 

Reklama