Reklama
 
Blog | Jaroslav Toman

O genderu a různých klišé

O genderu a různých klišé

Jak v posledních letech čtu texty konzervativních blogerů, komentátorů a aktivistů, připadá mi, že jejich argumentace je založena na špatném překladu slova gender.

Tento špatný překlad se objevuje vždy ve větě „Pohlaví je sociální konstrukt“, a z toho autor textu vyvozuje nejrůznější mylné závěry, někdy dokonce závěry velmi apokalyptické.

Jenomže anglické slovo „gender“ nemá český ekvivalent  (překlad „rod“ není moc šťastný) , proto i v češtině se používá slovo „gender“. Naopak slovo „pohlaví“ je ekvivalentem anglického slova „sex“. Gender je totiž společenská role (pravidla a očekávání), jaká je člověku přisuzovaná vzhledem k jeho pohlaví. Tato role se měnila a mění v závislosti na době a kultuře, proto bývá gender chápán jako společenský konstrukt, tedy jako soubor lidmi vytvořených představ a pravidel.  O tom, že pohlaví je biologické, o tom nikdo nepochybuje.  Podrobně viz https://cs.wikipedia.org/wiki/Gender.

Tedy věta „Pohlaví je sociální konstrukt“ je skutečně nesmysl, ale tento nesmysl tvrdí pouze autoři konzervativních textů. Ve skutečnosti ona věta zní „Gender je sociální konstrukt“, a to smysl samozřejmě dává.

Rád bych tedy na nás všechny včetně sebe apeloval: nejprve ověřit, pak sdílet.

 

Odkazy:

Istanbulská úmluva: https://rm.coe.int/CoERMPublicCommonSearchServices/DisplayDCTMContent?documentId=0900001680462471

Piťhovo kázání:

http://kapitulavsv.cz/wp-content/uploads/2018/10/Mons.-Petr-Pi%C5%A5ha-K%C3%A1z%C3%A1n%C3%AD-o-sv%C3%A1tku-sv.-V%C3%A1clava-L.P.-2018.pdf

Pavel Bělobrádek „Pohlaví je sociální konstrukt“:

https://twitter.com/VacDol/status/868506559244095488

Miroslav Macek „Pohlaví je sociální konstrukt“:

https://pravyprostor.cz/glosa-mm-treti-pohlavi/

 

Reklama