Reklama
 
Blog | Jaroslav Toman

Ekumenismus řešíme přímo a hned (napůl nevážné a napůl vážné zamyšlení o sblížení křesťanských církví)

Ekumenismus řešíme přímo a hned

 

 

Ladislav Heryán napsal, že ekumenismus je těžko uskutečnitelný, protože kdyby katolíci přestali požadovat apoštolskou posloupnost, tak by popřeli sami sebe, a naopak protestanti by popřeli sami sebe, kdyby apoštolskou posloupnost uznali.

Já s ním nesouhlasím.  Pro větší srozumitelnost textu budu nadále používat slova biskup, kněz a svěcení, přestože protestanti používají jinou terminologii.

Před několika lety jsem četl, že skupina indických církví, které měly problém uznávat si navzájem svěcení biskupů a kněží a tím i platnost svátosti, našla řešení. Při svěcení nových biskupů a kněží se účastnili biskupové ze všech těchto církví a tím byla tato svěcení uznávána všemi zúčastněnými církvemi.

Podobně bychom to mohli udělat i v ČR: při svěcení nových biskupů by byli přítomni biskupové katolické církve i protestantských církví, a katolíci by tak uznali takové biskupské svěcení. Obdobně by se postupovalo při svěcení kněží. My protestanti bychom tento postup přijali ne proto, že uznáváme nutnost apoštolské posloupnosti, ale z ohledu na katolíky, aby mohli uznat naše svátosti. Římského biskupa bychom měli v úctě, ale ponechali bychom si své učení a praxi a organizační nezávislost. Katolíci by nás pouštěli ke svým svátostem a katolíci by měli od svých biskupů povoleno přijímat naše svátosti. Účast na našich nedělních bohoslužbách by se katolíkům počítala jako splnění nedělní povinnosti. My protestanti pouštíme katolíky ke svým svátostem už dnes a našim lidem nebráníme přijímat katolické svátosti.

Takže ekumenismus řešíme přímo a hned 🙂

 

Reklama